070- 186 70 79 info@karika.se

Mat och måltider

Vi vill att mat och måltider ska vara hälsosamma med hållbart tänk och ge en positiv upplevelse för alla. Vi sitter länge vid alla måltider och låter det ta sin tid – alla ska få chans att äta sig mätta i en lugn och rofylld atmosfär. Vi inspirerar och peppar varandra att våga smaka av alla de goda smaker som erbjuds. Alla måltider, då vi sitter ner tillsammans, är perfekta tillfällen för samtal och undervisning om allt mellan himmel och jord.

All vår mat lagas från grunden och består av mycket grönt som bas. Det kött som serveras är alltid svenskt. På Karika bakas allt bröd i vårt kök. All sylt till gröten kokas av den frukt och de bär som växer i vår egna trädgård eller kommer från nära och käras trädgårdar. Granolan till filen är även den ”hemgjord”. Minst tre dagar i veckan serveras alla barn helt vegetarisk lunch och de andra dagarna har vi medvetet minskat mängden av kött och ersatt med mer bönor, linser och grönsaker. Då blir kött och fisk som tillbehör dessa dagar. 

För oss är det viktigt att barn tidigt lär sig värdet av att minska matsvinn. Vi försöker äta upp det vi lägger på tallriken så att vi slänger så lite mat som möjligt. Hur kan vi använda detta? är en fråga vi ofta ställer oss. Tillsammans ser vi möjligheter och provar nytt. T ex kan resterna av spenatsoppan hamna i bulldegen, tonfisksåsen kan bli fyllning till pizzabullar. Grönsaker, som ibland barn kan vara lite skeptiska till, får hänga med ner i bröd och bulldeg. Riven rödkål färgar bullarna lila, rödbetor gör dem rosa. De varierande färgerna och smakerna inspirerar och lockar barnen att smaka och närma sig mat och råvaror med nyfikenhet.

 Vi groddar ofta och ibland sår vi smörgåskrasse, vilket ger barnen en odlingsprocess – från frö till mat – rakt framför dem i köket.

Vårt kök ligger i centrum av förskolan, vilket gör att köket och vår kokerska Viveca blir en del av verksamheten. Barnen kan när som helst ta del av vad som händer i köket. Vi känner dofter, ser hur maten tillagas, ställer frågor och lär oss av Viveca.

Varje år kommer Ängelholms kommun ut till vårt kök för att göra livsmedelstillsyn med syfte att se så att alla lagar och regler för hygien följs. Vid senaste tillsynen den 22/11-22, fick vi som vi brukar godkänt resultat för all hygien i köket. För att citera ”Kontrollerat utan avvikelser”. Det känns tryggt för oss alla med väl inarbetade rutiner. 

Att ha uppdaterade kunskaper är viktigt, så i mars/april 2023 gick Viveca vår kokerska  Grundläggande livsmedelshygien del 1, Grundläggande livsmedelshygien del 2 samt Allergi och överkänslighet.

Våra måltider

Kl. 7.50 Frukost: Varierar med fil, flingor och egengjord granola, klimatsmart och hälsosam havregrynsgröt med egenkokt sylt. Olika pålägg, ägg, mjölk, knäckebröd, morotsstavar och alltid hembakt mjukt bröd.

Kl. 9.30 Fruktstund

Kl. 11.15 Lunch. Varje dag serveras grönsaksbuffé

Kl. 14.15 Mellanmål: Varierar med hembakt bröd, fil, egengjord granola och olika sorters gröt, och morotsstavar.

Groddar

Lunch med grönsaksbuffé

"Knutbullar"

Vad gömmer sig i degen idag, månntro?

Hemgjord granola

Det doftar ljuvligt på hela Karika när granolan till vårt mellis rostas.

Morotsstavar

Serveras till varje frukost och varje mellis.

Pizzabullar

Här användes resterna av tonfisksåsen vi hade till lunch.

Soppa till lunch

Till soppan severas alltid goda toppings och tillbehör.