070- 186 70 79 info@karika.se

Mat och måltider

Måltiderna som serveras på Karika ska vara hälsosamma, hållbara och bjuda en positiv upplevelse åt alla. På Karika får stunderna kring matbordet ta tid. Alla ska få möjlighet att äta sig mätta i rofylld atmosfär. Vi inspirerar varandra att prova nya smaker och väcker samtalsämnen kring måltiden som serveras. Stunden kring maten är ett ypperligt tillfälle att öva lyhördhet och hänsynstagande.

Alla våra måltider lagas från grunden med vegetarisk bas. Minst tre dagar i veckan serveras lunchen helt vegetarisk. Övriga dagar är fiskdag respektive köttdag. I måltiden med kött är mängden köttråvara minskad och ersatt med proteinrika baljväxter i form av bönor eller linser. Köttet som serveras är alltid svenskt.

Allt bröd bakas i vårt kök. Av frukt och bär som växer i vår trädgård – eller som kommer från nära och kära – kokar vi fruktmos och sylt. Även granolan är hemrostad.

Att minska matsvinn är något som barnen lär sig tidigt på Karika. Allt vi lägger upp på vår tallrik försöker vi också äta upp.

Köket på Karika ska vara hållbart och arbeta kreativt med minskat matsvinn.

Hur kan vi använda detta?

Tillsammans väcker vi möjligheter och provar nytt. Rester av spenatsoppan blir perfekt degvätska och smaksättning i bulldeg. Tonfisksåsen blir läcker fyllning i pizzabullar. Alla möjliga och omöjliga grönsaker blir oväntade ingredienser i bröd och bullar. Riven rödkål färgar bullarna lila och rödbetor gör dem rosa. Med ett kreativt och lekfullt förhållningssätt kring matens möjligheter, inspirerar vi barnen att prova nytt.

På Karika står groddar ofta på tillväxt och ibland sår vi smörgåskrasse.

Vi bjuder barnen att följa en odlingsprocess – från frö till mat – på nära håll.

  Med köket i centrum av förskolan är vår kokerska Viveca en självklar del av verksamheten. Barnen kan enkelt ta del av vad som händer i köket och alla sinnen aktiveras. Vad är det som doftar? Nyfikna frågor får svar och favoriträtter önskas.

Varje år kommer Ängelholms kommun för att göra livsmedelstillsyn i vårt kök. Den senaste tillsynen 22/11-22 gav godkänt resultat för all hygien i köket, som vid tidigare kontroller. På Karika finns väl inarbetade rutiner kring hygien vilket känns tryggt för alla.

Att ha uppdaterade kunskaper är viktigt, så i mars/april 2023 gick Viveca vår kokerska  Grundläggande livsmedelshygien del 1, Grundläggande livsmedelshygien del 2 samt Allergi och överkänslighet.

Våra måltider

Våra måltider

Kl. 7.50 Frukost: Antingen fil, flingor och granola, eller gröt med mos eller sylt. Kokt ägg, mjölk, morotsstavar, knäckebröd och hembakt bröd.

Kl. 9.30 Fruktstund

Kl. 11.15 Lunch. Varje dag serveras grönsaksbuffé

Kl. 14.15 Mellanmål: Varierar med bredda bullar, fil med granola, risgröt, smoothie med mera. Alltid morotsstavar.

Groddar

Lunch med grönsaksbuffé

"Knutbullar"

Vad gömmer sig i degen idag, månntro?

Hemgjord granola

Det doftar ljuvligt på hela Karika när granolan till vårt mellis rostas.

Morotsstavar

Serveras till varje frukost och varje mellis.

Pizzabullar

Här användes resterna av tonfisksåsen vi hade till lunch.

Soppa till lunch

Till soppan severas alltid goda toppings och tillbehör.