070- 186 70 79 info@karika.se

Mat och måltider

Vi vill att mat och måltider ska vara en positiv upplevelse för alla. Vi sitter länge vid alla måltider och låter det ta sin tid – alla ska få chans att äta sig mätta i en lugn och rofylld atmosfär. Vi inspirerar och peppar varandra att våga smaka av alla de goda smaker som erbjuds.

För oss är det också viktigt att barn tidigt lär sig värdet av att minska matsvinn. Vi försöker äta upp det vi lägger på tallriken så att vi slänger så lite mat som möjligt.

Alla måltider, då vi sitter ner tillsammans, är perfekta tillfällen för samtal och undervisning om allt mellan himmel och jord.

Vårt kök ligger i centrum av förskolan, vilket gör att köket och vår kokerska Charlotte blir en del av verksamheten. Barnen kan när som helst ta del av vad som händer i köket. Vi känner dofter, ser hur maten tillagas, ställer frågor och lär oss av Charlotte.

All vår mat lagas från grunden och består till stor del av ekologiska råvaror och närodlade livsmedel. Det kött som serveras är alltid svenskt.  På Karika bakas allt bröd, all sylt till gröten kokas av den frukt och de bär som vår gård erbjuder och granolan till filen är även den ”hemgjord”. Minst tre dagar i veckan serveras alla barn vegetariskt och de andra dagarna har vi medvetet minskat mängden av kött och ersatt med mer bönor, linser och grönsaker. Kikärtor är en storfavorit bland barn och personal.

Våra måltider

Kl. 7.50 Frukost: Varierar med fil, flingor och egengjord granola, havregrynsgröt med sylt, olika pålägg, ägg, mjölk, knäckebröd, morotsstavar och alltid hembakt mjukt bröd.

Kl. 9.30 Fruktstund

Kl. 11.15 Lunch. Varje dag serveras grönsaksbuffé

Kl. 14.15 Mellanmål: Varierar med hembakt bröd, fil och olika sorters gröt, och morotsstavar.