070- 186 70 79 info@karika.se

Mat och måltider

Vi vill att mat och måltider ska vara hälsosamma med hållbart tänk och ge en positiv upplevelse för alla. Vi sitter länge vid alla måltider och låter det ta sin tid – alla ska få chans att äta sig mätta i en lugn och rofylld atmosfär. Vi inspirerar och peppar varandra att våga smaka av alla de goda smaker som erbjuds.

För oss är det också viktigt att barn tidigt lär sig värdet av att minska matsvinn. Vi försöker äta upp det vi lägger på tallriken så att vi slänger så lite mat som möjligt. Vi tänker, hur kan vi använda detta? Ser möjligheter och provar nytt… Tex resten av spenatsoppan kan hamna i bulldegen, tonfisksåsen från lunchen kan bli fyllning till pizzabullarna. Men också att medvetet tänka, hur kan vi locka barnen till att äta olika grönsaker som de varit lite skeptiska mot… Riven rödkål färgar bullarna lila, rödbetor gör dem rosa och morötter ger dem gyllengul färg. Det blir så spännande med varierade smaker och färger. – Kan jag få en rosa bulle fröken? – Jag vill ha en morotsbulle. Vi groddar ofta och ibland sår vi smörgåskrasse – spännande med odling direkt från vårt kök.

Alla måltider, då vi sitter ner tillsammans, är perfekta tillfällen för samtal och undervisning om allt mellan himmel och jord.

Vårt kök ligger i centrum av förskolan, vilket gör att köket och vår kokerska Viveca blir en del av verksamheten. Barnen kan när som helst ta del av vad som händer i köket. Vi känner dofter, ser hur maten tillagas, ställer frågor och lär oss av Viveca.

All vår mat lagas från grunden och består av mycket grönt som bas.  Det kött som serveras är alltid svenskt.  På Karika bakas allt bröd i vårt kök. All sylt till gröten kokas av den frukt och de bär som växer i vår egna trädgård eller som vi får från nära &  käras trädgårdar. Granolan till filen är även den ”hemgjord”.  Minst tre dagar i veckan serveras alla barn helt vegetarisk lunch och de andra dagarna har vi medvetet minskat mängden av kött och ersatt med mer bönor, linser och grönsaker, kött och fisk blir som tillägg dessa dagarna. Rostade kikärtor är en storfavorit, ett tillbehör som ofta erbjuds.

Varje år kommer Ängelholms kommun ut till vårt kök, för att göra livsmedelstillsyn med syfte att se så att alla lagar och regler följs för hygien följs. Vid senaste tillsynen den 22/11-22, fick vi som vi brukar ”Godkänd” för all hygien i köket som resultat. För att citera ”Kontrollerat utan avvikelser”. Det känns tryggt för oss alla med väl inarbetade rutiner. 

Att ha uppdaterade kunskaper är viktigt, så 17/3 2023 gick Viveca vår kokerska Grundläggande livsmedelshygien. Inom kort kommer Viveca även gå ”Allergi och överkänslighet för förskolor och skolor”, även detta för att vara uppdaterad på senast aktuellt på ämnet.

Våra måltider

Kl. 7.50 Frukost: Varierar med fil, flingor och egengjord granola, klimatsmart och hälsosam havregrynsgröt med egenkokt sylt. Olika pålägg, ägg, mjölk, knäckebröd, morotsstavar och alltid hembakt mjukt bröd.

Kl. 9.30 Fruktstund

Kl. 11.15 Lunch. Varje dag serveras grönsaksbuffé

Kl. 14.15 Mellanmål: Varierar med hembakt bröd, fil, egengjord granola och olika sorters gröt, och morotsstavar.