070-186 70 79 info@karika.se

Mat & Måltider

Efter rabarberskörd hjälps vi åt att klippa sönder stjälkarna för att sen koka sylt på dem

Rabarbersylten hälls upp på burkar - morgongröten är så god tillsammans med egen sylt!

Vi odlar grönsaker och rotfrukter i vårt trädgårdsland. Barnen är delaktiga från sådd till skörd och ibland även vid tillagning.

Hela hösten har vi egenplockad frukt

Vår egna potatis är rolig att gräva upp

Vi bakar allt vårt bröd själva på Karika

Allt vårt matavfall komposteras

Vårt kök finns centralt på förskolan.

Barnen hjälper till att duka ibland.

Måltiderna skapar kommunikation, glädje och bekräftan - vi ser varandra!

Flera olika grönsaker och välja på varje dag

Fräsch och såå god mat.

Vårt kök ligger mitt i centrum av förskolan. Så man går  igenom köket för att komma till de olika delarna och vissa av rummen på förskolan. Detta gör att köket blir en del av verksamheten. Barnen kan när som helst ta del av vad som händer i köket. De får känna dofter från maten, se hur den tillagas, se vad den tillagas av, ställa frågor, samtala och umgås med Charlotte. Barnen får ibland hjälpa till med förberedelser, dukning, bakning osv.

All vår mat lagas från grunden av stor andel ekologiska råvaror och närodlade livsmedel. På sommaren har vi egenodlad potatis, för att under resten av året köpa direkt från en potatisbonde på Bjäre. I vårt trädgårdsland och inne på gården i odlingskragar odlar vi egna grönsaker,  kryddor och bär som vi använder till matlagning och måltider. Vi har massor av fruktträd så hela hösten äter vi från egen skörd.

Vi har för vana att sitta långa stunder vid våra måltider för att alla ska få sin tid att kunna äta sig mätta i lugn och ro. Detta betyder att ingen behöver stressa, vi väntar in varandra, och under tiden man väntar kanske man tar en liten knäckemacka till. Mätta barn som fått äta i lugn och ro blir mer nöjda och glada och klarar av dagen mycket bättre.

Våra måltider:

  • Frukost kl 8. Havregrynsgröt med egenkokt sylt på egen frukt och bär, hembakta bullar/bröd serveras varje dag.
  • Fruktstund ca kl 9.30
  • Lunch kl 11.15. Vår lunchmeny läggs ut varje vecka på Facebook. Varje dag serveras grönsaksbuffé, knäckebröd och frukt till lunchen.
  • Mellanmål kl 14.15. Fil och hemmagjord müsli, knäckebröd, hembakade bullar/bröd och olika sorters gröt är exempel på vad som kan serveras.

Innehållsansvarig:  Förskolechef Karolin Andersson

Sidan uppdaterades 18 januari 2018