070-186 70 79 info@karika.se

Mat & Måltider

Efter rabarberskörd hjälps vi åt att klippa sönder stjälkarna för att sen koka sylt på dem

Hela hösten har vi egenplockad frukt

Flera olika grönsaker och välja på varje dag

Fräsch och såå god mat.

Allt vårt bröd bakas på Karika förskola

Det finns många olika bär och frukter i vår trädgård.

Vi odlar både utomhus och inomhus.

Rostade kikärtor - flera Karikabarns favorittillbehör

...om doften av pepparkaksdoftande nygjord kunde fångas på bild...

På Karika förskola har vi lyx! Vårt kök ligger i centrum av förskolan. Det gör att köket och vår kokerska Charlotte blir en del av verksamheten. Barnen kan när som helst ta del av vad som händer i köket. Vi känner dofter, ser hur maten tillagas, ställer frågor och lär oss av Charlotte. All vår mat lagas från grunden och består till stor del av ekologiska råvaror och närodlade livsmedel, det kött som serveras är alltid svenskt.  Allt bröd bakas på förskolan, sylten till morgongröten kokas på förskolan liksom muslin rörs ihop o rostas. Charlotte gör ofta nya rätten, hittar ofta på egna recept, i glädje att servera och erbjuda barnen nya smaker. Att tänka på att för att vi ska kunna bevara vår livsmiljö på den här planeten, måste vi minska vår köttkonsumtion. Det är naturligt för oss. Men även för våra barns hälsas skull. Det finns så mycket näringsrik mat som vi kan äta, som är bra både för hälsan och klimatet. Det viktiga är helheten. Minst tre dagar i veckan serveras alla barn vegetariskt och de andra dagarna har vi medvetet minskat mängden av kött och ersatt med mer bönor, linser och grönsaker. Och barnen… de bara äter och äter och uttrycker ofta – åh, det här e min favoritmiddag!! Helt underbart! På sommaren och hösten plockar vi grönsaker, bär, frukt och kryddor från vårt egen trädgård. Angående våra måltidsstunder, så har vi för vana att sitta länge vid matbordet, för att alla i lugn och ro ska få äta sig mätta. Måltiderna är även så bra tillfälle för undervisning, det ger en stund för så många samtal och tankar som utvecklar oss alla vidare.

Våra måltider:

Kl. 7.50 Frukost: Varierat med fil. flingor & egengjord musli, havregrynsgröt med egenkokt sylt, olika pålägg, ägg, mjölk, knäckebröd, grönsak och alltid hembakt mjukt bröd.

Kl. 9.30 Fruktstund

Kl. 11.15 Lunch och varje dag serveras grönsaksbuffé

Kl. 14.15 Mellanmål: Varierat med hembakt bröd, fil och olika sorters gröt, mjölk.

Kl l.16.45-17 Fruktstund

Innehållsansvarig:  rektor Karolin Andersson

Sidan uppdaterades 12 november 2019