070-186 70 79 info@karika.se

Inomhus

Första lilla hallen man kommer in till

Experiment och undersökning av magneter

Vilket är tyngst? Hur kan 3 flaskor väga mindre än 2?

Konstruktions lek inomhus fast känsla som ute!

Genom att pussla tränas våra barns finmotorik förmåga till problemlösning.

Inomhus på Karika har vi många olika rum och utrymmen som barnen kan leka och vistas i. Detta ser vi som positivt då barngruppen mer naturligt delas upp i de olika rummen under fria leken, vilket ger en lägre ljudnivå och gynnar barnens lek mer. Ungefär halva huset är avdelat och anpassat mest för de yngsta barnen i Snigelgruppen. Andra halvan är anpassad för de äldsta barnen i Elefantgruppen. Självklart leker de äldre barnen på Snigelsidan ofta och Sniglarna går ibland in för att måla eller skapa i ateljén, som ligger på Elefantsidan.

Vi vill att våra rum och lekmiljöer ska vara lockande, inspirerande och erbjuda många olika möjligheter.  Vi erbjuder bla lek i hemrummet, ”lugn och ro” i sinnesrummet, rörelse i lekhallen, ”pyssel och pussel” och skapande i ateljen, konstruktion i byggrummet samt mycket mer.  Vi har ett rikt utbud av material som vi varierar med. Våra miljöer ändras då och då för att ge ny energi åt material eller för att inspirera till nya lekar och nytt utforskande. Miljön som barnen vistas i kan kallas den tredje pedagogen. Dvs material och möblering, hur miljön är utformad och vad den erbjuder, lockar och får igång barnens lek på olika sätt. Vi ändrar och byter utifrån barnens intresse och barngruppens behov.

 

Utomhus

Gungorna - koordination och fysikens lagar tillsammans med glädje, njutning, trygghet och vänner.

Vattentunnan och vattenbanan - skopa, ösa, hälla, plaska, väga, mäta, känna...

Stora sidan

Gunghästar omringade av vinbärsbuskar

Fordonen behöver såklart bränsle

Vid utescenen spelar personalen ibland upp teater

fruktträd och odlingslådor

Det är skoj att åka rutschkana tillsammans med kompisar

Snurr gungan är rolig!

Vår utegård är uppdelad i en stor sida och en liten sida. Den lilla sidan är husets baksida och liknar en traditionell trädgård. Man kommer in genom en grind och kan följa en plattgång längs med huset tills man kommer till nästa grind som går ut till parkeringen. Gräs täcker det mesta av ytan på gården tillsammans med ett trädäck som ligger i anslutning till plattgången och uterummet. Marken sluttar lite uppåt mot en stor sandlåda som på två sidor kantas av stora bambubuskar. Dessa stora växter ger lite skugga i sandlådan under soliga dagar. Bakom den största bambubusken finns en liten skyddad hörna med ytterst lite insyn som blir en koja. Sidan om sandlådan finns två gungställningar med tre låga brädgungorna och tre babygungor. En stor lekstuga med ett litet kök, bord och stolar, docksäng, dockvagnar och dockor, finns också som lämnar ett litet utrymme kvar mellan sig och staketet på baksidan. På ena långsidan av lekstugan finns en tunna som fylls på via stuprör från taket när det regnar. Tunnan har en kran som man kan öppna för att fylla vattenbanan som går från tunnan ner i en liten liten damm. Som förråd för cyklar, bilar och andra lekredskap används ena delen av ett stort uterum. För att komma in och ut ur förrådet får man ta ett kliv eller använda sig av rampen. Sidan om finns en annan öppning in uterummet där sovvagnarna står och dit man kan gå för att komma in i köket. På gräsmattan står ett fint persikoträd som ger goda frukter i slutet av sommaren. Det finns lite större leksaker stående på gräsmattan som flyttas runt efter behov: en rutschkana med en liten trappa upp och ett tak över och en gungbräda.

Den stora sidan har också en plattgång som leder runt halva gården. Det finns en stor sandlåda som ramas in av ett staket. Sidan om den ligger en grillplats med tre bänkar runt om eldstaden. Stora buskar växer varje år upp runt grillplatsen och ger en mysig vrå. Bakom den står tujor i en tät ring med en öppning och bildar en koja. Den stora kullen kan man ta sig upp på antingen via trappan sidan om den stora rutsckanan eller via rep- och plankgången. Strax intill kullen, i ett hörn, står Karika-scenen med bänkar framför. På stora sidan finns många äppelträd, varav några växer i en spaljé. Det finns även päronträd, smultron och björnbärsbuskar lite här och var. På stora gården finns också en tunnel, en bro och en ambulans man kan sitta och köra i eller åka med därbak. Går man ut genom grinden kommer man till vårt trädgårdsland.

Mellan gårdarna ligger vår Snickis. Här finns också många odlingslådor, fågelbord, gunghästar och många vinbärsbuskar som ger rikligt med bär varje år.

Innehållsansvarig: Förskolechef: Karolin Andersson

Sidan uppdaterades 7 september  2017